Шестима безработни се борят за едно свободно място у нас

Производителността на труда в България продължава да намалява

07.12.2020 | 12:05 Редактор: Юлия Христова
Шестима безработни се борят за едно свободно място у нас

Средно по шестима безработни се конкурират за едно свободно работно място, сочат последните данни на Агенцията по заетостта. Най-силна е конкуренцията в областите Хасково и Сливен - по 14 души, а най-слаба в столицата - по трима.

Отчита се и тенденцията на ден в бюрата по труда да се регистрират по около 1000 души, сочат още данните.

Детайлният анализ показва, че в 16 области на страната безработицата е над средната, която по последни данни е 6,9 на сто.

Най-висока е във Видин - почти 14 процента, а най-ниска в София-град - малко над 3 на сто. В 10 области на страната равнището ѝ е над 10 процента.

Месец по-рано областите с над 10 процента безработица са били с една повече, като за едно свободно работно място са се конкурирали също по шестима безработни. Най-силна тогава е била конкуренцията в областите Сливен и Разград - по 12 души за едно вакантно място, пише "Монитор".

Намеренията на правителството са до края на годината регистрираната безработица да не надхвърля 7 процента, а с различните мерки за запазване на заетостта да бъдат съхранени 350 000 работни места.

Производителността на труда в България продължава да намалява през третото тримесечие на 2020 година, като брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает спада с 1,6% на годишна база, показват пък предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Производителността на труда България се ускори в началото на тази година, като през първото тримесечие брутният вътрешен продукт на един зает се увеличи с 2,5% на годишна база, а през второто тримесечие БВП на един зает в България тръгна рязко надолу със спад от 5,6% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Към края на септември заетите лица в икономиката са 3,588 милиона, а общият брой отработени часове е 1441 милиарда.

На годишна база структурата на заетостта по икономически сектори показва увеличение на относителния дял на аграрния сектор.

На едно заето лице се падат 8 826 хил. лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт като всеки зает създава средно 22.0 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през третото тримесечие намалява реално с 2,3%. БДС за един отработен човекочас също намалява реално с 2,3% за същия период.

По предварителни данни за третото тримесечие равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 8 427 хиляди лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 20.2 лв. за един отработен човекочас.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години