Ще увеличат ли безработицата новите мерки?

При въвеждането на извънредното положение през март се стигна до хиляди освободени работни места

02.12.2020 | 21:22 Редактор: Калина Донкова

Извънредното положение, въведено у нас през март тази година, доведе до осезаем ръст в безработицата. Причината - редица икономически сектори пострадаха нелеко от кризата и се наложи да освободят персонал, а някои дори преустановиха дейност. Стабилизиране беше отчетено през летните месеци. По данни на Агенцията по заетостта обаче нивото на безработица у нас остана високо. 

Експерти предупреждават за възможно увеличаване на процента на хората без работа заради втората вълна на вируса и въведените по-строги противоепидемични мерки.

Въпреки че държавата въведе финансови стимули за потърпевшите, част от браншовете са на мнение, че помощта не е достатъчна. 

В началото на годината регистрираните безработни у нас са около 6 %. Заради коронакризата равнището на регистрираната безработица в страната през май скочи до 9%, а през юни леко спадна до 8,3 на сто. Нивата за юли месец достигнаха до 7,9%, а през септември до 7,2 на сто. Регистрираните безработни в страната през октомври са 6.9 %.

Каква е ситуацията към момента и кои сектори имат нужда от работници? Разговор по темата с Кремена Калчева, главен секретар на Агенцията по заетостта в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК