Антон Кутев, БСП: Този бюджет изхарчи много пари напред, кесията се отвърза здраво

Следващото правителство ще бъде финансово добре подплатено

21.12.2020 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

„Равносметката за 2020? Най-страшното, което видях, не беше здравната част. Част от обществото не можа да приеме предизвикателствата. Проблемите се оказаха социални, здравни и обществени, а не толкова здравословни. Това е една епидемия, която не е най-страшната в историята на човечеството. Ковид, като стрес-тест, показа, че имаме много проблеми в обществото, повече, отколкото в самото здраве“. Това каза в предаването „Опорни хора“ депутатът от БСП Антон Кутев.

Според Антон Кутев, има грешка в политическите решения. „Гледах, как се справят японците. Те са изолирали по перфектен начин всички, които имат достъп до ковид. Ние не можахме да изолираме групите от болни, не направихме правилно стратегията, как да не разпространяваме болестта, през цялото време работихме със здравите, не с болните, пречихме на обществения живот на здравите. Това доведе до икономическа криза, която тепърва ще се разраства. В Европа много правителства направиха тези грешки. Ние се оказахме не по-добри от всички останали“, казва Антон Кутев.

„Допуснахме грешки и при социалните, и при икономическите мерки. В новия бюджет се дават много пари за тези сфери, но това е, защото този бюджет изхарчи много пари напред. Няколко милиарда са заемите, които взехме през тази година. Кесията се отвърза здраво, това досега никога не е правено. Къде отиват парите?“, коментира депутатът от БСП. „ Аз съм „за“ публичните средства да отиват за подкрепа на най-ниските слоеве и на част от бизнесите, които иначе няма да оживеят. Въпросът е, дали отиват именно там. Или през АМ „Тракия“ отиват в най-големите пътни строителни фирми. Защото 1.5 млрд. минаха оттам. Или при санирането отиват още 1.5 млрд. само за тази година. Те отиват в най-големите строителни фирми. Въпросът е, дали държавата харчи повече, за да се справим с кризата, или отиват в няколко джоба. Защото наистина стотици хиляди хора сега остават без работа“.

„Кривата на безработицата ще скочи през 2021 г.“, допълва Антон Кутев. „Виждам магазинери, ресторантьори – първия локдаун издържаха, втория – надали. И държавата не ги подпомага достатъчно ефективно, за да продължат нататък. Можеше да се направи по-добре. Трябваше да се насочим към спасяване на бизнеса. Трябваше тези милиарди да не отиват през магистралите в непонятни дружества. Как спряхме медицинските сестри да не заминават за чужбина, как се погрижихме докторите да взимат добри заплати? Никак“, каза депутатът от БСП.

По думите му, този бюджет беше приет с най-малко караници. Ние винаги сме правили по-сериозен дебат, отколкото сега.

„Факт е, че пари се изливат. Дали, обаче, те водят до резултат? А те се изливат, защото се взимат назаем от бъдещите поколения. Сега взимаме и изхарчваме 520 млн. евра. Нали дъщеря ми трябва да ги върне?“

„Надявам се, че няма да се прави актуализация на бюджета до изборите. Според мен парите от Европа ще дойдат в средата на следващата година. Аз очаквам следващото правителство да бъде доста добре финансово подплатено“, добави депутатът от БСП.

Относно амбициите на левицата, Антон Кутев коментира, че „БСП иска да спечели изборите с над 80 депутата. Очевидно ГЕРБ е много по-слаб. Корнелия Нинова постигна всичко, което искаше, в партията. Надявам се да получим 1 милион гласа. Това трябва да е нашата цел. Това може да стане, ако си вършим работата“, категоричен е Антон Кутев.

Цялото интервю гледайте във видеото!