Близки на починал мъж от Русе търсят причината за смъртта му

Той е приет в Ковид отделение в Русе с 2 отрицателни теста

07.01.2021 | 19:25 Редактор: Юлия Христова

Близки на починал мъж търсят истината за смъртта му. Те твърдят, че той е приет в Ковид отделение в Русе с 2 отрицателни теста, където по-късно се е разболял. В крайна сметка мъжът губи битката за живота си.

Леонора споделя, че дядо ѝ е бил приет в болница "Канев" на 12 декември с двустранна бронхопневмония. Проведено е лечение и на 23 декември възрастният мъж е прибран от съпругата си.

"В нито един момент, когато тя е в болницата не ѝ казват, че той е в тежко състояние, че препоръчват да остане. Просто ѝ се дава декларация, която тя е разбрала по-скоро като формалност, че дава съгласието си той да се прибере вкъщи и, че е наясно за тежкото му състояние", каза Леонора Шокордова.

Мъжът остава в дома си 6 дни, като на 7-ия състоянието му се влошава. Близките му се обръщат към другата болница в града, където PCR тестът му се оказва положителен.

"Ако смятаме дните и хронологията, освен да се е заразил в болницата, няма откъде другаде", допълни жената.

При приема в болница "Медика" близките са изискали епикриза от Университетската болница, за да удостоверят вече проведената терапия, но тя не е била изготвена.

"На сайта на самата болница "Канев" е описано, че в деня на изписването епикриза трябва да се предостави. От няколко дена ми обясняват, че е готова, че само трябва да се подпише, но към вчера не беше подписана от началника на отделението", обясни внучката на починалия.

От Университетската болница "Канев" заявиха, че при тях не е постъпил сигнал от близките на пациента. Увериха, че ако получат такъв, ще направят вътрешна проверка. А от "Медика" уточниха, че дежурният екип е направил всичко по силите си, но човекът е пристигнал в много тежко състояние и не са успели да го спасят.

Близките искат да дадат гласност, за да бъдат предотвратени други такива случаи и да изразят позицията си, че болничните заведения трябва да бъдат сигурно място за пациентите. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК