Въпреки увеличението: България е на дъното с най-ниска минимална заплата в ЕС

 Всички пенсии ще нараснат с 5 на сто

01.01.2021 | 19:14 Редактор: Искра Ангелова

С настъпването на Новата година навлизат промени свързани с данъците, цените, заплатите и пенсиите. Какви са основните реформи? 

Промените в законите засягат основно работещите и пенсионерите. Минималната работна заплата се увеличава с 40 лв - от 610 на 650 лв. От тази година в сила са и данъчни облекчения за родителите. Учениците в първи и 8-ми клас ще получат еднократни помощи. А цените на водата и таксиметровите превози скача.

Съществена промяна има и при пенсиите. Минималната пенсия става 300 лв, а максималната скача от 1200 на 1440.  Всички пенсии ще нараснат с 5 на сто. 
Вдига се обаче и необходимата възраст за пенсиониране както при мъжете, така и при жените. 

Въпреки това - България остава на дъното с най- ниска минимална заплата в Европейския съюз. Конкретно увеличение на заплатите ще получат преподавателите в университетите. Осигурителният максимум от 3 000 остава непроменен. 

До края на март, когато най-вероятно ще се проведат парламентарните избори, пенсионерите ще получават и добавка по 50лв. Таня Лилова има 42-годишен трудов стаж. Не смята, че новото увеличение ще ѝ се отрази.

"Нека да се увеличават. На тия, които са с малки пенсии, да ги увеличат, защото е трудно", каза Таня Лилова.

Данъчни облекчения ще има за родителите. Те обаче ще се усетят с подаването на данъчните декларации през 2022 г. За дете до 18 г. ще се приспадат по 4 500 лв., за две деца по 8 000 лв., а за три или повече по 13 500 лв. 

Учениците в първи и осми клас ще получат по 300 лв. еднократно. Подкрепата на държавата към част от бизнесите, засегнати от пандемията засега продължава до март. Парите от мерките са закъснели с месеци, твърди икономистът Мика Зайкова. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
5 rate up comment rate down comment 2
Хаха
преди 3 години
Значи на майка с две деца и минимална работна заплата, данъчното ще трябва да й плати 10% от 200 лв. Сигнализирай за неуместен коментар