Oкончателно: Минималната пенсия става 300 лева от 1 януари

Максималният осигурителен праг става 650 лева

24.11.2020 | 19:25 Редактор: Ивет Арабова

От 1 януари минималната пенсия става 300 лева, решиха окончателно депутатите, като приеха бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година. Това стана и повод за скандал между управляващи и опозиция. Пенсионерите ще получават по 50 лева допълнително към своята пенсия за периода януари-март 2021.

"Имитира се социална ангажираност, а всъщност се правят хаотични предизборни разходи", коментира депутатът от БСП Георги Гьоков.

"3 години подред вие излизате на тази трибуна и предлагате 300 лева минимална пенсия. Сега излизате и казвате, че това не е хубаво", каза Александър Сиди от от ВМРО.

От ГЕРБ запазиха мълчание, в подкрепа на дискутираните текстове думата взе единствено социалният министър Деница Сачева. 

"Радвам се, че успяхме да ви убедим тези параметри не жертват финансовата стабилност", коментира Сачева.

Минималният осигурителен праг се увеличава от 610 на 650 лева от догодина, колкото ще бъде минималната работна заплата, реши още парламентът.

В рамките на два часа и без дебат беше приет бюджетът на Здравната каса - той ще бъде рекорден и в размер на 5,3 млрд. лева. Бяха взети решения и да се отпуснат допълнителни финансови стимули на медицинските специалисти. Лекарите ще получават допълнително към своята заплата 600 лева, медицинските сестри - 360 лева, а санитарите - 120 лева. Лекарите с брутна заплата над 5 000 лева няма да могат да се възползват от тази мярка.

Управляващите оттеглиха идеята всички деца да получават надбавки. Така се върна подоходният критерий, според който финансова помощ ще получават на семейства с доход до 410 лева. Новото е, че родителите ще могат да се възползват от данъчни облекчения.

Въпреки над 7-часовия работен ден депутатите продължиха с дебатите по големия бюджет за 2021 година. Те ще продължат на пленарното заседание утре. Негова първа точка обаче е разглеждането на проекта за нова Конституция.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК