На първо четене: Минималната заплата става 650 лв., пенсията - 300 лв.

Депутатите одобриха бюджета на ДОО

06.11.2020 | 16:20 Редактор: Ралица Братанова

Трудно събран кворум, поименна проверка и спор за това кои депутати са в пленарната залата и кои не, белязаха работния ден на депутатите. 

Именно това, че депутати от БСП и ДПС бяха включени в списъка на присъстващите, а физически не бяха в залата, стана повод за обвинения към управляващите. 

БСП изразиха и своите подозрения, че кворумът в събран с помощта на депутати, които са карантинирани и са нарушили заповедта. Причината е да не бъде изпусната възможността за неочакваното гласуване на бюджета на държавата.

Въпреки това при полупразна пленарна зала депутатите приеха на първо четене бюджетите на НЗОК, на ДОО и на държавата. В знак на несъгласие към направените сметки от управляващите БСП не участваха в дебатите и не влязоха в залата. 

В приходната част се очаква парите да се увеличат със 744 млн. лева. и да надхвърлят 8 млрд. лева. В същото време разходите ще нараснат с 1,38 млрд. лева.

От 1 януари 2021 г. се увеличава минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 лв. на 300 лв. Скача и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 1200 лв. на 1440 лв. месечно.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 лв. на 650 лв. Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лв. Запазва се и размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица - 3 000 лв. Минималното обезщетение за безработица и догодина остава 12 лева на ден.

Следващата седмица с видео конферентна връзка депутатите под карантина и с Ковид-19 ще могат да участват в работата на парламента.

Снимка: БГНЕС

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
1
преди 3 години
Кой в света взема средна пенсия !? Сигнализирай за неуместен коментар