От "Воля" искат минималната пенсия да стане 350 лв.

"Настояваме за безплатни лекарства за хора над 65 години", каза Пламен Христов

19.11.2020 | 21:48 Редактор: Искра Ангелова

Без дебати и в рамките на 20 минути бюджет 2021 бе приет. За изплащането на пенсии са заложени над 12 млрд. лева, което е с 1 млрд. повече в сравнение с разходите, предвидени за настоящата година.

"При всички случаи може да го наречем по-социален бюджет, което предвид ситуацията в момента в страната - не е лош вариант. Всяка година наблюдаваме бюджет, който се прави, така че в края на годината да остане излишък, който се разпределя с много спорове между управляващи и опозиция", каза депутатът от "Воля" Пламен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че тази година може би няма да има такъв излишък.

"Тези пари ще отидат за преодоляване за затрудненията, които хората изпитват с коронакризата. Ние от "Воля" имаме повече от 10 предложения. Искрено се надяваме да бъдат приети. Последователни и упорити сме. 4 години продължаваме да си отстояваме тезите", допълни депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Като пример той посочи предложението им за безплатните лекарства за възрастните хора над 65 години и децата до 14 години, които да се поемат изцяло от бюджета на Здравната каса.

"В тази ситуация това би било от особено значение. В същото време и помощи за първо, второ и трето дете на образовани родители. Естествено, нашето предложение за една достойна пенсия. Смятаме, че тя трябва да стане 350 лв. Ако ние имаме минимална пенсия 350 лв. в момента, която трябва да е доста повече, всички пенсии оттук нататък трябва по справедлив начин да бъдат индексирани", категоричен е Пламен Христов.

Народният представител подчерта, че максималният осигурителен доход също е производна от сложна схема.

"Парите, които се дават за здравеопазване, всяка година нарастват. В началото на прехода имахме много повече население в България с много по-малко бюджет, но се постигнаха много по-големи успехи в здравеопазването. А сега парите все повече не стигат. Но няма как да стигнат, ако не се реформира секторът", добави Христов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК