Депутатите одобриха рекорден бюджет на Здравната каса

От БСП и ДПС изразиха своите резерви

24.11.2020 | 15:32 Редактор: Ивет Арабова

Рекордните над 5,3 млрд. лв ще отидат за здраве през следващата година. Това е записано в приетия на второ четене от депутатите днес Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. По време на извънредната епидемична обстановка болниците ще бъдат субсидирани допълнително, но и ще трябва да разкриват легла за лечение на коронавирус - в противен случай ще бъдат санкционирани. След като приеха бюджета на Касата, депутатите преминаха към обсъждане на бюджета на Държавното обществено осигуряване и финансовата рамка на държавата за догодина.

"Въпреки тежката криза, си играете на проба-грешка. Играете на доброто и лошото ченге", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Нинова поиска и дебатите за големия бюджет на държавата да отпаднат от дневния ред. Искането на левицата беше отхвърлено. От парламентарната трибуна изказвания имаха предимно от БСП и ДПС. Управляващите запазиха мълчание и не влизаха в спор с опозицията относно заложените средства за НЗОК. Критики от БСП и ДПС не липсваха. 

След 2 часа обсъждане бюджета на Касата беше приет. В него са заложени средства в размер на над 5 милиарда лева.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК