25 000 дози от ваксината пристигат у нас на 4-5 януари

Министър Ангелов: Няма да се превръщаме в дистрибутор на ваксини

31.12.2020 | 10:34 Редактор: Тодор Петров

Следващата доставка с ваксини ще пристигне със самолет на 4-5 януари, тя ще съдържа 25 000 дози. Създадена е организация да достигне до всички РЗИ-та и да продължи обхващането на всякакви медици, фармацевти и общопрактикуващи лекари. 

"През януари ще успеем да завършим този контингент. Ако дойдат допълнителни дози от Moderna, може да стартираме паралелно и втората фаза с обхващането на хората в домовете за възрастни, домовете за хора с увреждания... Има надежда скоро след това да се получи ваксината на AstraZeneca. Между второ и трето тримесечие ще имаме по-голям набор от ваксини", съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Ще използваме всички аргументи, за да убедим българските граждани в ползата от ваксинацията. Няма да се превръщаме в дистрибутор на ваксини. Министерството на здравеопазването няма да препоръчва или да рекламира ваксина. Фирмите производители ще са длъжни да предоставят информация на българските граждани", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов съобщи, че в средата на януари предстои следваща доставка от около 35 000 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech. В същия обем в края на януари или началото на февруари ще има нова пратка.

"Искахме от Moderna да предостави график на предстоящите доставки, така че да може да бъде съобразено и с чисто организационните задължения на Щаба", посочи той.

"Между поставянето на двете ваксини хората трябва да спазват противоепидемичните мерки. Предлагам да носят маска и на открито, дори когато се събират с един човек. Да си мият и дезинфекцират ръцете, да избягват събирания, трябва да пазим всички граждани", препоръча министър Ангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Във Великобритания - 100 милиона. Сигнализирай за неуместен коментар