Джонсън: Оксфордската ваксина е триумф за науката, новият щам не е по-страшен

Великобритания се готви за пълна карантина в още области

30.12.2020 | 14:00 Редактор: Тодор Петров

Обединеното кралство се готви да наложи пълна карантина за още области и отбеляза най-висок брой новозаразени. В същото време Великобритания стана първата страна в света, одобрила ваксината, разработена съвместно от Университета в Оксфорд и AstraZeneca. 

Поръчани са 100 милиона дози, което е достатъчно за ваксинирането на 50 милиона души. 
 

"Това ще покрие изцяло населението, след като се комбинира и с ваксината на Pfizer/BioNTech", заяви министърът на здравеопазването Мат Ханкок.

Новината дойде на фона на най-много случаи на заразени за ден - над 53 000. Разработването на ваксината започна през първите месеци на годината, първите опити бяха направени с доброволци през април, след което препаратът премина сериозни клинични изпитания с участието на хиляди. Процедурата обаче беше забавена заради въпроси около ефикасността ѝ. 

За разлика от тази на Pfizer/BioNTech, новата ваксина не се съхранява при минус 70 градуса и се транспортира по-лесно. 

"Това е триумф за британската наука. Сега трябва да ваксинираме бързо толкова хора, колкото можем", обяви премиерът Борис Джонсън.

На 8 декември кралството започна масова ваксинация с първата одобрена ваксина. Повече от 600 000 британци вече са ваксинирани. 

А новият вариант на коронавируса не причинява по-тежко боледуване от останалите, установи изследване на Здравната служба в Англия. Властите сравняват 1769 заразени с новия вариант и същия брой пациенти с немутиралия щам. Двете групи са съпоставени на база възраст, пол, местоживеене. 

От 42-ма приети в болница, 16 са били заразени с новия вариант, а 26 - с немутиралия. Смъртните случаи за новия вариант са 12, в сравнение с 10 при другия. Процентът на контактните лица, заразени с новия щам, обаче е по-висок. 

Рекорден брой смъртни случаи от Ковид-19 са отчетени за денонощие и в Германия. А според ново социологическо проучване, едва четирима от всеки 10 французи желаят да се ваксинират и това прави страната световен шампион по нежелание за имунизиране.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК