Испания получи 350 хил. ваксини, Великобритания каза как да избегнем нова вълна

Турция въведе задължителен PCR тест за пристигащите в страната

29.12.2020 | 13:45 Редактор: Радостина Димитрова

Още държави получиха ваксината срещу Ковид-19 на Pfizer и BioNTech. След забавянето вчера заради логистични проблеми, в Испания вече пристигна първата партида от 350 000 дози от препарата. В страната се създава и регистър на отказалите ваксина.

След като ваксината на Pfizer и BioNTech се разпредели между автономните общности в Испания, започва масова ваксинация. В близките 12 седмици кралството очаква да получи почти 4,6 милиона дози от медикамента. Ще бъдат имунизирани първо обитателите на домовете за възрастни хора, служителите там и медицинският персонал.

Властите разчитат до лятото да бъдат ваксинирани до 20 милиона жители на страната.

В Испания се планира да бъде създаден регистър на лицата, които отказват да бъдат ваксинирани срещу Kовид-19. Според здравния министър този регистър няма да бъде обществено достояние и ще бъде обект на строги правила за защита на личните данни. Информацията от него обаче ще може да бъде предоставяна на други европейски партньори.

"Пътят към победа срещу вируса е ваксина за всички ни - колкото повече, толкова по-добре", заяви испанският здравен министър Салвадор Ия.

Във Великобритания - първата страна, в която започна ваксинацията, учени предупредиха, че за да се избегне трета вълна на заразата, трябва да се ваксинират по два милиона души седмично.

А стотици британски туристи са застрашени от депортиране от Австралия, тъй като са нарушили правилата за Ковид-19. Причината е, че са били забелязани на плажни партита в Сидни на Коледа. На кадрите се вижда как купонджиите нарушават правилата за социално дистанциране, докато пият, пеят и танцуват на големи групи. Поведение, което властите определиха като ужасяващи сцени.

В редица страни влизат в сила нови ограничения. Турция въведе задължителен PCR тест за пристигащите в страната. Мярката важи и за транзитно преминаващи пътници през летищата.

И Нидерландия въвежда задължителен PCR тест за пристигащите с въздушен, морски, железопътен и автобусен транспорт.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Фоджи
преди 3 години
Да знаят кой е устоял на дявола Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нека да се нормализира живота като почне ваксинирането...но не ми харесва, че ще има списък с хора които не са ваксинирани...кому е нужен такъв списък ако ше дават имунизационни паспорти... Сигнализирай за неуместен коментар