Наградиха спасителите, предотвратили експлозията на гарата в Борово

Пожарникарите и полицаите, участвали в акцията, бяха отличени за храброст и професионализъм

30.12.2020 | 19:19 Редактор: Радостина Димитрова

Наградиха спасителите от Борово, предотвратили експлозия на гарата в средата на декември. Пожарникарите и полицаите, участвали в акцията, бяха отличени за храброст и професионализъм от МВР и кметовете на Общините.

На 17 декември Свилен Рачев спасява десетки души, живеещи в Борово, от трагедия с мащабите на взрива в Хитрино през 2016 година. След изтичане на газ от товарна цистерна, огнеборецът спира крана, рискувайки собствения си живот. Две седмици след случилото се пожарникарят получава отличие за проявената храброст.

"За мен това е признание за всички мои колеги, спасители и пожарникари, както и за всички колеги от МВР. Това, че е даден на мен знакът, не означава нищо, означава, че МВР си свърши работата", заяви началникът на РСПБЗН Бяла главен инспектор Свилен Рачев.

Той получава най-високото отличие на МВР - "Почетен знак - III степен". На останалите пожарникари и полицаи, участвали в акцията, са връчени колективни парични награди.

"Горд съм с работата на моите момчета. Горд, защото обучението, усилията, които вложиха в своето усъвършенстване, подготовка, дават резултат. Резултат, който се оценява от нашите граждани, от хората", подчерта директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов.

Освен от гражданите, признателност към храбростта на героите има и в кметовете на Бяла и Борово, които бяха спасени от трагедия. А заради смелостта си инспектор Рачев стана и почетен гражданин на общините.

Благодарение на него трябва да знаете, че Борово сега го има и ще го има. А пък ще оставим на историята да покаже какво се случи, защото все още много хора не могат да повярват в това, което щеше да остави последствия от един взрив на над 600 тона газ пропан-бутан", посочи кметът на община Борово Валентин Панайотов.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК