България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пожарникарят, предотвратил трагедия в Борово, с разказ от първо лице

Гл. инспектор Рачев сподели, че много от колегите му биха се справили също толкова добре със ситуацията

18.12.2020 | 09:55 Редактор: Ивет Арабова

Пожарникарят главен инспектор Свилен Рачев, превърнал се за часове в герой, предотврати тежка трагедия. Около 300 души бяха евакуирани заради теч на газ от цистерна на жп гарата в Борово край Русе. За щастие, инцидентът се размина без жертви и пострадали. Какво е чувството да спасиш стотици човешки животи?

"Получихме сигнала и по моя преценка реших да отида на място. Проблемът не беше толкова сериозен и толкова опасен", каза гл. инспектор Свилен Рачев за "България сутрин".

Той сподели, че получената информация била проверена от него и след това предприел действия по отстраняването на проблема. Според него много от колегите му са подготвени за такава ситуация и биха реагирали също толкова добре.

"Нашите програми, с които се обучаваме, в този случай ни правят една предварителна подготовка. Няма инциденти с един и същи сценарий, но предварителната подготовка помага да се вземат по-бързи и адекватни решения", добави гл. инспектор Рачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той разказа, че семейството му е свикнало с работата, а и той вече е "претръпнал". Според него недобре затегнат спирателен кран е причината за теча на газ.

"Точно такъв инцидент не бях отработвал. Имал съм няколко инциденти, свързани със запалване на локомотиви, аварирали вагони. Имам сравнително добър поглед върху такива проблеми. Баща ми беше много години пожарникар, харесва ми като професия, развивах се през годините", допълни пожарникарят.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години