Пожарникар се превърна в герой, спря изтичането на газ край Борово

С риск за живота си Свилен Рачев се отзовал първи на сигнала

17.12.2020 | 19:58 Редактор: Юлия Христова

Пожарникар се превърна в герой, след като предотврати тежка трагедия като тази в Хитрино. Снощи около 300 души бяха евакуирани, заради теч на газ от цистерна на ЖП гарата в Борово, край Русе. За щастие инцидентът се размина без жертви и пострадали, а вероятната причина е кражба. 

С риск за живота си Свилен Рачев, отзовал се първи на сигнала, успява да спре изтичането на газта. Той открива крана на една от цистерните и го затваря. 

"Чак уплаха не, но като всеки нормален човек се притеснявам. Каква е причината не мога да кажа, но около половин оборот се наложи да затворя самия кран. Това е, нямаше някакви умишлени действия, които да ме наведат на мисълта, че има умисъл за изпускането на тази газ", посочи той. 

Сред близо тристата евакуирани е и Веселин, бил е вкъщи със семейството си по време на инцидента. 

"Натоварих семейството в колата, имаме къща малко по-нататък и се преместихме там. Изчакахме, докато не се обадиха. Към 21:30 ч. вдигнаха блокадата, защото тук беше отцепен целият район", посочи той.

И през деня хората останаха притеснени за безопасността си. 

Линията минава точно през централната част на града, а къщите са на двайсетина метри от нея. Хората, които са напуснали домовете си, са прекарали нощта при близки или в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания.

"Установихме, че по цялата централна част във въздуха се разнася много тежка миризма на пропан-бутан. Трагедията в Хитрино все още не е забравена. Вие знаете какво се случи там. Тук може би щетите и загиналите щяха да бъдат далеч повече, тъй като цистерните тук са много повече", заяви Валентин Панайотов, кмет на Борово.

Управителят на фирмата, чиято собственост е товарът, твърди, че инцидентът е следствие на човешка намеса, подозира, че е имало опит за кражба. 

"Един крадец - за него тази цистерна представлява склад, от който да си напълни тубата. Най-вероятно всички тези аварии, които се получават, в 99 % от случаите се касае за кражба. Винтов кран за налягане, който е завит при 25 атмосфери налягане няма как да се отвори, ако не опиташ да го отвъртиш", обясни Милчо Василев, управител на "Газтрейд”. 

По случая е образувана проверка, която ще бъде изпратена до Районна прокуратура – Русе.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК