Ще спре ли ваксината настъплението на Ковид-19?

Коментар на Радосвет Горнев, прекарал вируса

23.12.2020 | 21:30 Редактор: Искра Ангелова

Здравните власти у нас са готови с логистиката за извършване на ваксинацията срещу Ковид-19. Имунизацията ще започне официално на 27 декември.

"Ние сме длъжни да преборим това поредно предизвикателство, което започна доста шеметно в началото на година. Ние се оказахме два пъти в една и съща дупка. Ние сме част от Европа, част от ЕС. Същите процеси се случват навсякъде в Европа. Сега, когато вече имаме ваксина, трябва да сме обнадеждени, че тази ваксина ще спре тази пандемия", каза началникът на Клиниката по обща хирургия на МБАЛ "Лозенец" Радосвет Горнев в студиото на "Денят ON AIR.

Той припомни, че лекарите ще са първите, които ще се подложат на ваксинация. И коментира кампаниите, които са "за" и "против" ваксините.

"Трудно е да се определи една кампания доколко е ефективна. Не искам да доживеем в ситуация, в която ще се провалим в такава кампания. Ние, като страна член на ЕС, имаме равно право да получим достъп до тези ваксина, че и дори да споделим това с нашите братя от Северна Македония. Има и компания, която е антиваксърска. За съжаление, лекарите, които водят тази кампания, имат своята мотивация, която не възприемам", коментира още Горнев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът посочи, че негови приятели и колеги в САЩ вече са се ваксинирали и нямат никакви странични ефекти.

"Има страхотна организация за първата ваксинация и реваксинацията. Имаме готов продукт, който е въз основа на огромен опит и огромен ресурс. Този продукт е минал през всички степени на клинично одобрение. Не знам дали има по-строга институция от Американската агенция за лекарства и храни", допълни хирургът.

Самият той е прекарал вече Ковид-19.

"След дни ще имаме ваксина, която ще спаси човешки животи. Няма по-ценно нещо. В това се убеждавам всеки ден. Да се ваксинираш, означава, че приемаш минимален риск, а в противен случай приемаш огромен риск да приемаш шепа лекарства. Първият риск ще спаси нас и нашите близки от ужаса на това заболяване", категоричен е Радосвет Горнев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
може би като почне ваксинирането хората ще се успокоят и живота ще се нормализира... Сигнализирай за неуместен коментар