Министър Ангелов е готов първи да се ваксинира срещу Ковид-19

България се готви първите ваксини до дни

22.12.2020 | 15:34 Редактор: Искра Ангелова

България се готви да посрещне Ковид ваксините, които трябва да пристигнат на 25 или 26 декември. Първият ваксиниран с препарата на Pfizer и BioNTech вероятно ще бъде здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това заяви самият той, след като връчи ключовете за 20 нови линейки на спешните центрове в страната.

Първите хладилни камиони с 9750 ваксини на Pfizer и BioNTech пристигнат у нас на Коледа.

"Ваксините пристигат в София, ще бъдат съхранявани в хладилника на "Булбио". Първата пратка, която пристига, ще бъде символично количество, искаме да покажем, че Европа в един ден, всички държави членки ще направят ваксинация", заяви министър Ангелов.

Веднага след София - в специални контейнери със сух лед ваксините ще стигнат до РЗИ-тата в Пловдив и Бургас. Първата ваксинация ще е на 27 декември, най-вероятно това ще е самият министър. 

"Имам готовност да съм и аз, тъй като с това действие искам да покажа на всички българи, че ваксината е безопасна и ефективна. С този акт искам да покажа на българските лекари, че вярвам във ваксината и ваксинирането като цел и достижение на науката, благодарение на което ние ще преборим тази инфекци", допълни здравният министър.

А новият щам на вируса, който се разпространява по-бързо и наложи блокада на Великобритания, все още не е доказан у нас.

"Така е, по-бързо се разпространява и е по-заразен, но няма никакви данни, че той причинява по-тежки заболявания, даже напротив - ако се облегнем на теорията на вирусната еволюция, нормално е с времето вирусите да стават, по-лесно да се предават, да мутират и в същото време да стават все по-слабо патогенни", каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Именно новата мутация забавила и приравняването на антигенните към PCR тестовете, с което те ще са основание за болничен и ще се включват в статистиката. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК