Под блокада: Отменени полети и хаос заради новия щам на Ковид

Строгите мерки и изолирането е наложително, обяви здравният министър

21.12.2020 | 13:51 Редактор: Юлия Христова

Стотици блокирани пътници и отменени полети. Заради появилия се във Великобритания нов щам на коронавируса, България спря полетите от и за Обединеното кралство. Какви са алтернативите пред пътниците?

"Трябваше да пътувам днес с обедния полет в 13:20 до "Лутън"", каза Мартин Диловски.

Ден преди да се прибере при семейството си за празниците, Мартин разбира, че плановете му се провалят. След въведената нова заповед на здравния министър и обявената въздушна блокада на Обединеното кралство, започват и телефонните обаждания, но без отговор. Затова, в търсене на информация, пътува от Плевен до София. 

"Тук също не ми дават информация, казаха влезте на сайта, да може да ви презверим за 6 януари, но мен това не ме устройва. Да кажат на тази дата, семейството ми е там", допълни той.

В чакане на отговор като Мартин са редица българи с отменени полети.

6-те полета от София за Великобритания са отменени.

Строгите мерки и изолирането на Великобритания е наложително, обяви здравният министър.

"Твърдо сме решени да опазим границите на България от новия щам на коронавируса и да запазим повече хора здрави, докато дойде ваксината и да придобият необходимия  имунитет", заяви проф. Ангелов.

Някои наши сънародници успяха да се приберат у нас с последните полети преди отмяната им. Те обаче ще трябва да са под 10-дневна домашна карантина. Част от пътниците разбраха за новата мярка във въздуха, пътувайки за вкъщи.

"Бяхме в самолета там ни хвана забраната, това не е честно изобщо. Ние в 17:00 часа ваше време тръгваме от там и пристигаме с карантина. Без никаква информация. Всички са възмутени", посочиха пристигащите на летището.

Заповедта на здравния министър е в сила до 31 януари.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК