Бурни реакции след законопроект на ВМРО за закрилата на децата

Организации се обявиха "за" и "против"

14.12.2020 | 19:50 Редактор: Ралица Братанова

Българските деца са в риск да останат без помощ при насилие, ако бъдат приети промени внесени от ВМРО в Закона за закрила на детето. 

От Националната мрежа за децата са изпратили сигнал до Европейската комисия. Те смятат, че внесените текстове противоречат на националното законодателство и на конвенцията на ООН за правата на детето

Едно от допълненията в проекта гласи, че детето трябва да се отглежда "с предимство в биологична и родствена връзка". 

"Едно на ръка, че той е дискриминационен термин, както е известно родителите не са само биологични. По този начин като се поставя превес на правата на биологичните родители, това влиза в противоречие на Конвенцията на правата на детето, в която в член 3 е поставен интересът на детето на първо място", посочи Деница Маринчева от Националната мрежа за децата.

От друга неправителствена организация - сдружение "РОД", са на противоположно мнение. 

"В никакъв случай ние не можем да се съгласим, че се взимат правата на децата. В нашата Конституция детето не се разглежда като самостоятелен субект и като самостоятелни права. Родител и дете вървят ръка за ръка, семейството е едно цяло и ние затова настояваме това да се върне в българското законодателство", заяви Давид Александров. 

От ВМРО казват, че проектът цели да защити децата при спазване на интереса и на неговите родители или законни представители. 

"Мотивите са да се постигне един баланс между интересите на родителите на детето, отглеждането му в семейна среда и твърде модната, и според нас, погрешна постановка за това, че институциите, най-вече НПО с неизвестен произход и цели, могат да се грижат по-добре за едно дете", заяви Искрен Веселинов.

Според жалбоподателите проектът променя същността на закона и оставя децата без права и закрила. 

Поправките в Закона за закрила на децата вече са внесени на първо четене в парламента, но вероятно ще претърпят промени, преди законът да бъде окончателно приет. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК