България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Глад и мизерия: Детската бедност у нас е сред най-високите в ЕС

Георги Богданов: Системата не може да помогне, има тотални недомислици

10.12.2020 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Част от децата на България продължават да живеят в ужасяващи условия. Снимка и пост към нея потресе потребителите в социалните мрежи. Става дума за дом в окаяно състояние и потресаваща мизерия, в който се отглежда гладуващо 6-годишно момченце.

Директорът на "Националната мрежа за децата" Георги Богданов обяви пред Bulgaria ON AIR, че детската бедност в България е една от най-високите в целия ЕС

"Почти всеки ден се сблъскваме с подобна мизерия. Обикновено мизерията в тези семейства идва и от много проблеми като психични заболявания, проблеми в здравната система, наркомания, алкохолизъм. Децата страдат. Нещата стигат до глад, мизерия, спиране на ток...", посочи той в студиото на "България сутрин".

От "Националната мрежа за децата" настояват да има визия за семейството, която да дава ясен план как се подкрепят семействата в риск. Според Богданов, големият проблем в конкретния случай е, че майката е с психични проблеми. Хората с психична болест не трябва да бъдат дискриминирани, изтъкна той.

"Дори в големите градове виждаме сериозен проблем, че системата не може да помогне. Много се надяваме с този Закон за социалните услуги да се даде възможност да се помага на семейството, така че да бъде подкрепено и да се развива добре - хората да си гледат децата", коментира Георги Богданов.

Той е убеден, че в закона има тотални недомислици, като една от тях е да завещаеш детето си с нотариално заверена декларация, ако починеш или не си в състояние да го гледаш.

"Ако се случи нещо с това дете и там човекът не може да го гледа?! Пълно е с неразбиране. Най-големят проблем е, че отпада дефиницията "дете в риск". Къде ще бъдат гледани тези деца? Изоставените деца са много повече от малтретираните", настоя гостът на Златимир Йочев.

Според Богданов ВМРО са едни от флагманите срещу детските права в България. Те са против правата на когото и да било, категоричен е той. По думите му според тях децата нямат права, а такива имат семействата. Предложенията на партията той определи като изключително неприятни.

"Не ми се иска да вярвам, че това е направено от злонамереност. Днес ще алармираме международната общност, свързана с правата на децата, по отношение на това, което се прави в България", съобщи Богданов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 2
palkat
преди 2 месеца
Нормално е измъчени и разболели се , поради комунизма , прехода и бедността хора да раждат и "възпитават" измъчени и болни деца. Сигнализирай за неуместен коментар