Расте броят на жертвите на домашно насилие у нас

80% от насилваните деца стават насилници след време, коментират специалисти

27.11.2020 | 19:59 Редактор: Калина Донкова

17 са убитите българки, жертви на домашно насилие от началото на годината в страната. Това сочи статистиката.

Стресът от изолацията, финансовите затруднения и задълбочаващите се проблемите в семействата са в основата на увеличаващите се сигнали по време на пандемията.

На фона на задълбочаващия се проблем, кризисните центрове могат да подслонят едва до 100 пострадали едновременно, а жертвите на домашно насилие у нас са в пъти повече.

Работата на тези центрове се е увеличила с 3-4 пъти от началото на пандемията досега. Ръстът на обажданията с призив за помощ е 12%, получените писма са 3 пъти повече.

Статистиката показва, че 80% от насилваните деца стават насилници след време. Всяка трета жена у нас е жертва на домашно насилие, а броят на пострадалите българки годишно е над 1 000 000. 

Страната има само 10 кризисни центъра, а броят им е крайно недостатъчен. За да бъде създаден подобен център е необходимо съдействие от страна на общините, коментира Бистра Илиева от "Зонта клуб София" в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Именно затова от организацията стартираха благотворителна кампания в помощ на местата за настаняване на жертви на домашно насилие. 

Съществуващите центрове се нуждаят най-вече от материална подкрепа, когато разходите нарастват паралелно с жертвите на домашно насилие. Търсят се още психолози и адвокати за приемане на обажданията.

Вижте повече във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК