Трапезата за Бъдни вечер по-скъпа, колко ще ни излезе?

Цената на брашното е нараснала с 6,3% за година

14.12.2020 | 13:09 Редактор: Искра Ангелова
Трапезата за Бъдни вечер по-скъпа, колко ще ни излезе?

По-скъпа ще бъде трапезата за Бъдни вечер спрямо миналата година. Основните постни храни сериозно са поскъпнали, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища за цените на едро.

Бобът, който е едно от най-традиционните ястия за Бъдни вечер, струва средно 3,72 лв. за кг. на едро, което е с 8,5% повече от миналата година по това време. Зелето пък е с 15% по-скъпо спрямо миналия декември, като по борси и тържища върви по 63 ст. за кг. Но от основните постни храни най-голямо е повишението на цената на ориза - с 23% за година до 2,46 лв. за килограм на едро.

Погачата за Бъдни вечер също ще излезе по-скъпо. Цената на брашното е нараснала с 6,3% за година и на едро е малко над 1 лв. за кг. Олиото е поскъпнало най-много - с 25% до 2,57 лв. за бутилка от един литър.

Традиционната за празника баклава също ще бъде по-скъпа. Цената на захарта е с 8% по-висока от миналата година като на едро я продават по 1,34 лв. за кг. Ябълките пък са поскъпнали с около 9% за година.

Салатата обаче ще излезе по-евтино. Цените на оранжерийните домати се понижиха през миналата седмица с 22% до 2,05 лв. за кг. на едро. Така те са с 8,5% по-евтини от декември миналата година. Цените на оранжерийните краставици пък са с 16% по-ниски на годишна база.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК