Пчелният мед поскъпва 3 пъти от кошера до трапезата ни

Към момента изкупната цена за килограм пчелен мед върви средно за 3,50 лв./кг., в магазина се продава за 8-12 лв.

25.08.2020 | 22:27 Редактор: Ралица Братанова
Пчелният мед поскъпва 3 пъти от кошера до трапезата ни

Три пъти поскъпва пчелният мед от кошера до трапезата, като често качеството пада в пъти, пише "Труд".

Към момента изкупната цена за килограм пчелен мед върви средно за 3,50 лв./кг.

След надценката на прекупвачи и търговци обаче в магазина го продават за 8-12 лева за буркан, обясни за “Труд” дългогодишният пчелар Илия Павлов.

При това качеството много често е различно, защото качественият български мед се смесва с по-евтин такъв, за да се намали цената. Реално себестойността на един килограм мед за производителя е около 5 лева на килограм, като включва грижата по пчелите, за да произведат те качествен продукт, обясни, Павлов.

Заради по-ниски стандарт и огромното производство много прекупвачи и износители купуват мед от Украйна при цена от 1 долар за килограм. Качеството е по-ниско, но след “подобряване” на продукта с български пчелен мед, той се изнася за Европа.

Основен купувач на сместа, която се води като страна на произход България, е Германия. По този начин се заобикаля квотата от 6000 тона максимален внос от Украйна, постига се ниска цена на крайния продукт и се тушират евентуалните притеснения на крайните купувачи, че медът е произведен твърде близко до авариралата през 1986 г. ядрена централа в Чернобил, обясниха производители.

Въпреки че близо 2/3 от този продукт, който вече според пчеларите не би трябвало да отговаря на “пчелен мед”, се изнася в чужбина, другите 30 на сто се продават в магазините у нас.

Качественият мед, смесите от различни партиди и този, който е с примеси от захарен сироп, вода или нишесте на пръв поглед не могат да бъдат различени един от друг. За да занесете буркан в лаборатория, трябва да сте наясно точно какви примеси искате да изследвате, а ако решите да тествате по всички показатели, това ще ви струва около 150 лева, заради което потребителите няма как реално да се ориентират в качеството, обясниха специалисти.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК