България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

40-60% спад на медопроизводството на места за 2020 г.

Според председателя на Съюза на пчеларите инж. Михаил Михайлов годината е изключително слаба

14.08.2020 | 08:11 Редактор: Георги Камарашев

Ще останем ли без мед тази година? Темата коментира председателят на Съюза на пчеларите инж. Михаил Михайлов.

"Действително тази година добивите са ниски. Причините са най-разнообразни. Това е защото релефът на страната е много разнообразен. Засушаването и валежите, които отмиват нектара, са сериозен проблем. Например при две пчелни семейства в два съседни кошера - в едното имаме мед, в друго нямаме", обясни експертът в "България сутрин".

По думите му като цяло тази година не е имало достатъчно медопроизводство. 

"Годината е изключително слаба като медоносна. Между 40 и 60% е спадът на места в сравнение с миналата година. Например в Плевен, който традиционно е медоносен район - имаме среден добив от 10 кг на добив средно. Това е изключително недостатъчно. Средно за страната имаме около 19 кг от кошер. В Североизточна България се достигат много по-големи количества - 30-50 кг от кошер", каза още Михайлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Специалистът обясни, че в районите с интензивно земеделие, където земеделските култури се третират с препарати, се наблюдава и голям процент отровени пчели.

"В резултат на отравянето пчелите отслабват, пчелната популация намалява. Проблемът е, че има нерегламентиран внос на такива препарати за защита. Не се спазва Наредба 13, която регулира подобни неща. Пестицидите най-често тровят пчелите. Отравянето е основната причина за отслабването на пчелите", допълни той.

Инж. Михайлов изрази мнение, че причините за ниския добив на мед тази година са комплекси. 

"Нямаме необходимия нектар, който пчелите обичайно събират. Безспорно пандемията се отрази неблагоприятно на пчеларите. Имаше пчелари, които трябваше да пътуват в други региони, където са им пчелите. Някои от тях, които не са си регистрирали пчелините, също не можаха да пътуват. Помощта, която се предложи от МС, беше от порядъка на 5 лева на пчелно семейство за регистрираните земеделски стопани. Ние издействахме 5 млн. лева - средно ще се падне около 7 лева на пчелно семейство. Общо се получават 12 лева за пчелно семейство за 2020 г. Тази помощ обаче засяга малка част от пчеларите, тези, които са регистрирани като земеделски стопани. За останалите такава помощ отсъства - те нямат достъп до европейски програми, те не могат да получат помощ за Ковид-19", обясни още той.

По думите му за реколта 2020 са обявени ниски изкупни цени. Вносът от други страни се увеличава. Цените на българския пазар постоянно се подбиват. При намалено производство вероятно ще има леко завишение на цените. За София цените за кг. мед са между 10 и 12 лева. При всички положения при ниски добиви трябва да имаме увеличение на цените.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК