Никулден в Бургас - онлайн, спестените средства - за болниците

От местната власт ще изготвят колаж от фотоси

04.12.2020 | 20:02 Редактор: Юлия Христова

Тази година бургазлии ще посрещнат онлайн празника на града си - Никулден. Спестените средства от липсата на масови прояви ще отидат за апаратура и защитни средства за борба с пандемията.

А за да зарадват медиците, местните започнаха приготвянето на рибена чорба за служителите на "първа линия".

Още в ранно утро готвачите от остров "Св. Анастасия" се включиха в подготвянето на рибена чорба и риба на скара, която традиционно ще получат възрастните хора. Супата пък се приготвя с билки от острова и по специална стара рецепта.
 
"Колкото повече видове риба има, толкова по-хубава става", каза готвачът Атанас Каменов. 


 
Заради епидемичните мерки обаче, тази година няма да бъде изградено традиционното празнично никулденско градче, където се раздава рибената чорба. 
 
"Бургазлии са свикнали да има опашки, където се раздава никулденски курбан. Курбан за здраве ще има. Но той ще бъде приготвен при строги мерки за сигурност, ще бъде разпределен в специални индивидуални опаковки", посочи Диана Саватева, зам.-кмет на община Бургас.
 
"3000 порции ще бъдат ще отидат по домовете на хората, които се възползват от социалния патронаж. Това ще стане в днешния петъчен ден, в навечерието на Никулден. А навръх Никулден за празника ще отиде за медиците", обясни Павлин Димитров - управител на о. "Света Анастасия".
 
От днес започва подготовката, така че топлата рибена чорба да достигне до всички болници и отделения, в които лекари и пациенти ще посрещнат светлия празник.
 
"За болните, които лежат, на персонала от доктори, санитари и медицински сестри. Те най-вече да усетят от това, че има кой да помисли за тях, да им сервира топла риба и топла рибена чорба", сподели готвачът Виолета Стоянова.
 
"По-различна ще бъде и никулденската снимка. Пред общината винаги се събират от най-младия до най-възрастния бургазлия. Обикновено най-младият е на няколко месеца, а най-възрастният е столетник", каза още  Диана Саватева.

За да има никулденска снимка, местната власт ще изготви колоритен колаж от фотоси, които празнуващите бургазлии пращат по имейл. И не на последно място, от днес стартира кампанията "елха на доброто", която събира подаръци за деца в риск.
 
"Деца от 0 до 3 години в риск от изоставяне от биологичните си родители. За пета поредна година тази инициатива събира подаръци по формата на храни, памперси, детски пюрета, дрехи, играчки", допълни Севдалина Турманова.
 
Заради мерките изискването към дарителите е на пакетите с подаръци да бъдат отбелязани възрастта на детето, неговият пол и съдържанието в подаръка. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК