Над 600 бъбречно трансплантирани остават без алтернатива за лечение

Целият екип на диспансера в "Александровска" подаде оставка, но тя не беше приета

12.11.2020 | 13:45 Редактор: Ивет Арабова

Хаосът в "Александровска" болница продължава. Над 600 бъбречно трансплантирани пациенти са без алтернатива за лечение, след като целият екип на единствената клиника за трансплантирани подаде оставка вчера. Тя обаче не е приета, стана ясно по време на брифинг на ръководството на лечебното заведение.

"Изненадан съм от безотговорното поведение на един ръководител на звено, който твърди, че единствено той разбира от бъбречно трансплантирани пациенти у нас. Нашите действия са продиктувани след консултация с органите", каза на брифинг директорът на "Александровска" болница проф. д-р Борис Богов. 

За да се справят болниците с наплива от Ковид пациенти, министърът на здравеопазването издаде заповед за спешна реорганизация. Всички държавни болници въведоха легла за пациенти с коронавирус. От "Александровска" болница решиха – клиниката по нефрология и трансплантация ще се измести, за да се използват помещенията ѝ за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Последва протест. 

От ръководството увериха, че единственият в България диспансер за бъбречно трансплантирани ще продължи да работи, но пациентите и целият екип, който се грижи за тях, ще се прехвърлят в Клиниката по нефрология. Пациентите се възмутиха, че на новото място обаче има само легла, но не и стая за прегледи.

Засегнати са над 600 бъбречно трансплантирани пациенти. Сред тях е и синът на Кети Виденлиева. Майката заминава да работи в чужбина, за да може да плати трансплантацията на детето си. Когато се връща обаче разбира, че е заболяла от рак и синът ѝ е принуден да продължи известно време с диализата.

Медицинските досиета на бъбречно трансплантираните пациенти бяха събрана в чували и преместени. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК