Вечерен час за заведенията: От бранша искат компенсация от държавата

Собствениците на заведения все пак се съмняват в резултатите от мярката

10.11.2020 | 20:02 Редактор: Юлия Христова

Заведенията предлагат да работят до 23:30 часа в цялата страна. От бранша очакват дискотеките и баровете да останат затворени до края на годината. Нощният бизнес ще поиска компенсации спрямо оборотите през миналата година.

Собствениците на заведения са съгласни да има вечерен час в цялата страна, но все пак се съмняват в резултатите от мярката. 

"Мярката е взета и ние трябва да се съобразим с това, доколко тя ще има резултат ще разберем, защото от 2 седмици нощните заведения не работят в същото време нямаме намаление на случаите", казва Емил Коларов, председател на сдружението на заведенията в България. 

От бранша са постигнали принципна договорка за служителите на трудов договор, държавата да изплати 80% от минималната работна заплата за страната или 480 лева на човек. 
 
"Да отпаднат лихвите натрупали се поради пандемията за задължения, данъци и осигуровки за периода март и декември, знаете всички декларирани данъци се олихвяват. Съответно фирмите, които са затворени да имат също опция за разсрочване на задълженията, защото те няма откъде да ги плащат на този етап другото което беше мораториум за кредитите ще поискаме също", посочва председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов. 

Според бизнеса, ако пандемията продължи, той трябва да бъде обезщетен адекватно, за да може да запази работните места.  

От нощните заведения обмислят да поискат от държавата да възстанови процент от оборота им на база миналогодишния им доход за ноември и декември.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
Да не сте само вие . Май се мислите за най-важни. Сигнализирай за неуместен коментар