Министър Ангелов: Чакаме през април ваксините срещу коронавируса

Най-ефективна мярка от всички е носенето на маска на закрито, настоя той

05.11.2020 | 10:18 Редактор: Тодор Петров

"Нямаме специфичен медикамент за лечение на коронавируса. Надяваме се през април ваксините да бъдат тук за българските граждани", обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той подчерта, че всяка едно лечебно заведение работи по протоколи, които са доказали своята ефикасност. В единния протокол за лечение на пациенти са обединени усилията на всички от началото на пандемията до момента. 

"Този протокол ще тръгне днес към лечебните заведения в страната. В него са описани всички стъпки и подходи за лечение. В него участва и хидроксихлорохинът, който се прилага по лекарско предписание", съобщи още министър Ангелов. 

"Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията в България. Най-важното нещо е съзнанието, което българските граждани проявяват и разума, който надделява в момента - спазването на противоепидемичните мерки. Най-ефективна мярка от всички е носенето на маска на закрито. Следващата мярка е физическата и социална дистанция. Препоръчваме на всички граждани да избягват събиранията, струпванията на обществени места, да ограничат пътуванията, ако не са необходими", каза здравният министър.

Той увери, че има достатъчно количество лични предпазни средства в болниците. Ще бъдат доставени допълнителни, за да се обезпечи за месеци напред. Днес пристигат и още 1700 флакона "Ремдесивир". Следващата седмица ще пристигнат още 4300 флакона.

"Нека всички български граждани със симптоми на коронавирус, които лежат в лечебните заведения, да не гледат на лекарството "Ремдесивир" като панацея. Всеки един медикамент има странични ефекти. В терапевтичните схеми съществуват и други препарати с противовирусно действие", настоя проф. Ангелов.

Министърът призна, че изпитва неприятни чувства, когато вижда неспазващи мерките хора и такива, които търсят вратички в закона, за да нарушат дисциплината. 

"Това коства човешки животи, не го правете. Не е време за празнуване. Време е за разум, за солидарност, за подкрепа към българските лекари", изтъкна той.

В лечебните заведения са настанени 3191 пациенти, от които 239 са в интензивни отделения. Заетостта на леглата на национална база е приблизително 30%. В интензивните отделения са заети около 20% от леглата.

Активните случаи сред положителните медицински лица са 1276, от които 90 са в лечебни заведения. 7 от тях се намират в интензивни отделения.

"Следващата стъпка е превръщането на цели болници за лечение на хора с Ковид-19. Имаме тази готовност. Ще бъде приложена в момента, в който 50% от наличните легла на територията на областта бъдат запълнени с пациенти с Ковид-19", обяви проф. Ангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
Лъчезар
преди 3 години
Това са пълни глупости. В големите болници в София няма свободни легла. Днес почина близък мой приятел с ковид-19. В 5 ч сутринта състоянието му се е влошило и е извикана линейка която пристига кръв 8 ч. Екипът преценява че не е за болница, въпреки че пациентът е със затруднено дишане и даже няма сили да говори. Явно е нямало къде да го закарат. Три часа по-късно, в 11 ч приятелят ми си отиде. Това е престъпление, а и не е единичен случай. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Дали всичко ще върви по план...не вярвам,хората са много недисциплинирани... Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
как така за коя година? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Как пък го изчислиха, че ще е април Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
За коя година става въпрос? Сигнализирай за неуместен коментар