Раздават "Ремдесивир" на всички РЗИ-та в страната

2593 флакона са пристигнали у нас

29.10.2020 | 17:01 Редактор: Ивет Арабова

Пристигнаха 2593 флакона "Ремдесивир”. Медикаментът се използва за лечение на среднотежки и тежки пациенти с доказана коронавирусна инфекция, съобщиха от Здравното министерство. Още тази вечер количества от медикамента ще получат всички регионални здравни инспекции, чийто ангажимент е в рамките на утрешния ден да снабдят лечебните заведения с разчетените количества. Медикаментът ще покрие лечението на 260 пациенти, хоспитализирани в интензивни структури.

Това е първата доставка по договорите, сключени между Министерството на здравеопазването и притежателя на разрешението за употреба на лекарството – Gilead Scinces. Припомняме, че за закупуването на доставените днес флакони Министерският съвет отпусна 2,1 млн. лв. Общо средствата, които страната ни ще задели за обезпечаване лечението на пациенти, показани за лечение с "Ремдисивир" до края на месец март, възлиза на над 26 млн. лева. До края на март 2021 г. в България поетапно ще бъдат доставени още 30 хил. флакона от медикамента.

"Лекарството пристигна днес по обед, веднага създадохме организация "Ремдесивир" да получат всички болници, които са го заявили. Започваме с раздаването на регионалните здравни инспекции в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил, а до края на деня и на останалите 23 РЗИ. Столичната здравна инспекция тук, на място, отпуска количествата, заявени от Военномедицинска академия, "Александровска“ и "Пирогов", за да осигурят своевременно лечението на своите пациенти“, посочи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко д-р Пенков.

"Експертният съвет по анестезиология и интензивно лечение изготви протокол за приложение на медикамента, на база който колегите извършват оценка и преценяват дали да назначат терапия с лекарството. Протоколът е на разположение на всички лечебни заведения в страната“, обясни още заместник-министърът.

Снимка: Пресцентър на Здравното министерство

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Браво....дано организацията с разпределението на лекарството да е добра за да няма скрити флакони за наши хора... Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
това е просто смешна бройка.... това ли са успели да договорят? дозата за парламента? Сигнализирай за неуместен коментар