Дефицит на витамини и минерали при 90% от инфектираните с Ковид-19

Това стана ясно на конгреса на Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм

29.10.2020 | 23:13 Редактор: Георги Камарашев
Дефицит на витамини и минерали при 90% от инфектираните с Ковид-19

90% от инфектираните с коронавирус имат дефицит на витамини и минерали. Това стана ясно на конгреса на Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм.

Най-често срещаният дефицит е на витамините А, Е, Д3, B6, В12, както и на минералите цинк и селен, заяви експертът по здравословно хранене Надя Петрова. 

"При Д3 и В12 от години се коментира връзката с автоимунните заболявания, тоест имунитетът ни не работи оптимално, ако имаме недостиг на тези витамини", отбеляза тя.

Петрова препоръчва да внимаваме за дозата, когато купуваме дадена хранителна добавка. По думите ѝ основният проблем при хранителните добавки е, че масово продаваните в аптеките са на мегадози, концентрации от порядъка на 1000, 2000, 3000, дори 5000% от дневните нужди на организма. Затова подобни мегадози се приемат само при изрично назначение от лекар след изследвания, които маркират дефицит, предаде БНР.

Специалистът по хранене подчерта още, че чисто генетически организмите на някои хора не могат да усвояват определени вещества от храната, затова при тях е наложително тези вещества да се набавят през хранителни добавки.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК