Свилена Димитрова, ББА: Трябва да мислим за кадри от чужбина в здравеопазването

Има програма на правителството за привличане на бесарабски българи

17.10.2020 | 11:20 Редактор: Ралица Братанова
Свилена Димитрова, ББА: Трябва да мислим за кадри от чужбина в здравеопазването

Може да имаме помещения, но нямаме инфекционисти. Тук сме ограничени, за съжаление, даже сме с 10 г. назад. Това каза за предаването "Брюксел 1“ адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

Дори в момента да направим нещо, докато създадем тези кадри, които ни липсват, сме тотално загубени. Трябва да мислим за други варианти, включително за кадри от чужбина.

Българската болнична асоциация ще сезира министерството. Знам, че има програма на правителството за привличане на бесарабски българи, хора от общности, които са близки като манталитет и начин на живот до нашия, но не изключвам Азия. Това вече беше част от действителността в България през 2019 за всички останали сектори с изключение на здравеопазването.

Германия вече набира своите медицински сестри от Индия. След като германците дълги години дърпаха нашия персонал и вече не могат да се захранят, търсят други варианти в тази огромна на човешки ресурс държава. Мисля, че ще трябва да се подготвим за този етап, който ни предстои след 5-6 г.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" на 17 октомври, от 17.30 часа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
А не е ли по правилно да запазим младите лекари да останат в България Сигнализирай за неуместен коментар