Юлий Павлов: Не смятам, че има политическа криза

Страхил Делийски: Няма политическа криза, има криза на доверието

05.10.2020 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

Какво е решението на политическата криза?

Социологът Юлий Павлов бе категоричен в предаването „Опорни хора“: Аз не смятам, че има политическа криза. Политическа криза има, ако правителството загуби подкрепата си в парламента. В момента далеч не сме в тази ситуация. Правителството има официални и неофициални поддръжници. Официалните де юре са малцинство, кабинетът се подкрепя от 116 депутати, но де факто има и неофициални партньори - при нужда Марешки винаги подкрепя управлението, а при остра нужда и ДПС. Реално проблем с парламентарното мнозинство няма.

Политологът Страхил Делийски допълни: От технологична гледна точка няма политическа криза, но има една все по-осезаема криза на доверието в политическите представители и дори в политическата система като цяло. Тази криза тлееше, тя имаше много латентни измерения, но силното крещене на протеста влияе на начина, по който мислим. Той успя да даде публичен израз на отдавна видяната криза на доверие – между тези отдолу и тези отгоре.

Според Юлий Павлов исканията на протеста са крайни. Но протеста изигра своята роля. Той извади във фокуса на общественото внимание проблеми, които съществуват отдавна, но бяха замитани под килима. Това видяхме и в доклада на ЕК. Другата роля на протеста е, че размести пластовете на електоралните нагласи.

Статистиката сочи, че ГЕРБ губи гласове, а БСП печели. Защо протеста не припознава левицата за алтернатива?

Политологът Страхил Делийски коментира: Има ерозия на подкрепата за управляващите, има криза на доверието в управляващата коалиция, има търсене на алтернативно политическо предложение и в цялата тази ситуация имаме една лява опозиция, която стои на едно място. От Корнелия Нинова така и не чухме, какво става с БСП.

Социологът Юлий Павлов смята, че в момента нова политическа алтернатива не сме видели. Единствената нова алтернатива е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Той досега нито веднъж не е излизал на терена, но той се готви да излезе на стадиона вече поредица от избори. Той е относително най-малко изхабения политически проект. Ако изборите са сега, би могъл да вземе третото място. Той печели и с това, че подкрепя протеста, но не се ангажира с участие в него.

Според Страхил Делийски, Слави Трифонов изглежда като представител на политическа алтернатива.

Целия разговор гледайте във видеото!