Туристическите забележителности и фестивали у нас влизат в общ регистър

Крайният срок за приключване на дискусиите е 26 октомври

28.09.2020 | 06:00 Редактор: Юлия Христова
Туристическите забележителности и фестивали у нас влизат в общ регистър

Регистрацията на туристическите забележителности и събития и фестивали в България, която се отлага от години, вече е задействана.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е внесла за обсъждане промени в наредбата за националния туристически регистър, към който ще се създадат допълнителните регистри.

Текстовете, заедно с обосновката им, са публикувани на сайта за обществени консултации strategy.bg. Крайният срок за приключване на дискусиите е 26 октомври, т.е. промените вероятно ще бъдат одобрени и ще влязат в сила до края на тази година. Съгласно заложените срокове, 9 месеца след влизането в сила на постановлението за промени в наредбата двата регистъра трябва да са напълно готови, т.е. това ще се случи най-късно до есента на 2021 г.

Създаването на национални регистри на туристическите забележителности и фестивалите и събитията е заложено в Закона за туризма. Регистрите ще представят структурирана информация за обекти и събития, които са интересни за туристите. Данните включват местоположение, достъпност, работно време, допълнителни услуги, вид туризъм, а за събитията – и време и място на провеждане, организатори, целева група и фокус и т.н.

Вписването на забележителностите и събитията в новите регистри ще се осъществява от собствениците/организаторите. Регламентира се и възможност за вписване на обекти и събития по служебен път, от служители на Министерството на туризма.

Вписването на туристически забележителности и събития ще се осъществява ако те изпълняват критериите за привлекателност съгласно Закона за туризма – да са обществено значими, популярни и известни, да водят до разпознаваемост на България или съответната община като туристическа дестинация, наличие на траен туристически интерес, местоположение на обекта спрямо други туристически маршрути, познавателна стойност, пише investor.bg.

Обекти и инициативи, които вече не отговарят на тези критерии, ще бъдат заличавани от регистрите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК