България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Начертаха Koм-Емине на етапи в пътеводителя "Туризъм за заети хора"

Според Ива Петрони планината не противоречи на ритъма на градския живот

18.09.2020 | 09:30 Редактор: Ивет Арабова

Как да покорим Стара планина за уикенд? Пешеходен преход по билото на Стара планина от Берковица до морето - да изминете повече от 600 км през десетки планински върхове, високо разположени хижи и да преодолеете денивелация от около 20 000 метра... Звучи стряскащо, но ако се настроите на вълната, че можете да направите огромното усилие на порции и отделни етапи, нещата придобиват друга посока.

Журналистът Ива Петрони провокира  авантюристите с нов пътеводител "Туризъм за заети хора".

"Ком-Емине е легенда, всички планинари го мечтаем. Направила съм го на етапи. Поредицата се казва "Туризъм за заети хора". Разделен е маршрутът на 8 етапа. Проходът Кашана е над Златица, там не може на по един ден, трябва да е уикенд", каза в студиото на "България сутрин" Ива Петрони.

Тя отбеляза, че до този момент никой не е правил пътеводител на отсечки.

"Заедно с фотографа Димитър Алексов събрахме всичко, което знаем. Много завиждам на хората, които могат да си позволят 21 дни, но аз не мога и можех само да си мечтая за Ком-Емине", сподели Петрони.

Журналистът добави, че не е виждала Дунав или Бяло море от Дунав от Стара планина. 

"Удивителното е, че в Стара планина преминават много високопланински преходи, но има и населени места. Хем си близо до хората, хем не си. Планината трябва да се уважава, но ние се опитваме да я направим максимално "user-friendly". Планината не противоречи на ритъма на градския живот", посочи в ефира на Bulgaria ON AIR Ива Петрони.

В пътеводителя са посочени и кои маршрути са подходящи за деца. "Маркировката в планините е перфектна, има много малко участъци, които не са добри", категорична бе Петрони.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК