SOS Детски селища: В България все още се изоставят деца заради крайна бедност

Според директора на "Развитие и програми" организацията се издържа предимно от дарителство

25.09.2020 | 21:26 Редактор: Виктория Гетова

Как SOS Детски селища променя съдби в смутните времена на икономическа и социална криза?

"Всички трудности се отразяват най-вече на децата и уязвимите семейства. SOS Детски селища създава среда, в която да има любов, уважение и сигурност за децата", коментира директорът на "Развитие на пограми" в SOS Детски селища България Мариян Дянков в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи SOS Детски селища се опитва да работи по целия спектър на правата на децата и семействата.

"Центровете за обществена подкрепа подпомагат семействата да не изоставят децата си, работят по превенция, обучават кандидат-осиновители и кандидати за приемни родители", разказа още Дянков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него причините, поради които се изоставят децата са различни и много на брой.

"За съжаление в България все още се изоставят деца заради крайна бедност", заяви Мариян Дянков.

Той посочи, че приемните родители са мотивирани от децата - от това, което дават и това, което получават от тях и добави, че към момента в страната има близо 80 приемни семейства.

"В различни райони в България е трудно да си приемен родител. Има места, в които обществото не гледа чак толкова добре на теб, има и места като София, където трудовата реализация не позволява да станеш приемен родител", обясни Дянков.

Гостът обяви, че е трудно да се стане приемен родител.

"Критериите, за да бъдеш кандидат-осиновител са строги. Кандидатите трябва да са с българско гражданство, да имат нормално образование и да са неосъждани", каза Дянков.

Той е на мнение, че част от кандидатите за приемни родители имат свръхочаквания към децата, като добави, че тук идва ролята на обучението, което спомага да се напаснат интересите на детето и кандидат-осиновителите.

Мариян Дянков изтъкна, че SOS Детски селища се издържа основно благодарение на дарителство.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК