Георг Георгиев: ГЕРБ никога не се е готвила за загуба

Според зам.-министъра на МВнР наличието на различни формации в НС е добра идея

21.09.2020 | 21:50 Редактор: Виктория Гетова

Ден преди големия протест - как ГЕРБ отстоява позициите си?

"Притеснявам се на протеста да няма ексцесии и различни сблъсъци. Не бива да забравяме, че 22 септември е национален празник, искрено вярвам, че никой няма да иска да го опетни с действията и неразумните си реакции", коментира зам.-министърът на Министерство на външните работи (МВнР) Георг Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него промените в Конституцията са били породени от исканията на протестиращите, които по-късно са се отдръпнали, поради невъзможността процедурите да се извършат от ново Народно събрание.

"Не виждам каква е причината поради, която не се желае това Народно събрание само да стартира дебата. То няма да го води и няма да реформира Конституцията. Не виждам на база на какво едно следващо Народно събрание би било по-легитимно от сегашното", заяви още Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Зам.-външният министър смята, че времето за редовни избори е дошло и сега.

"Разговорът, който се води в момента е доста неразумен, тъй като ние ще спазим абсолютния минимум - през месец ноември", каза още Георгиев.

По негови думи няма по-точна социология от изборите, а най-реален резултат би се получил, когато българите отидат и пуснат своята бюлетина.

"До момента в нашата практика не съм виждал НПО да отиде на избори. Могат да отидат личности или да се произведе мажоритарен вот, който би бил невъзможен без партия или политическа сила, която да застане зад кандидата", обясни още Георг Георгиев.

Гостът е на мнение, че ако не успееш да формираш правителство, отиваш в опозиция.

"Винаги е възможно различните конфигурации да излъчат различни мнозинства, но това би било функция от изборите. ГЕРБ никога не се е готвила за загуба", допълни още Георгиев.

Според него наличието на по-голяма представителност на различни формации би било добре, стига те да бъдат достатъчно системни и съобразяващи се с правилата на политическата игра и етика в страната.

Зам.-министърът на МВнР посочи, че референдумът е най-висшата форма на пряката демокрация.

"Няма по-добър начин да разбереш мнението на хората и да го прехвърлиш в политически решения чрез референдума. Нека да има произнасяне и възможност държавата да вземе решения", допълни Георг Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК