След публикацията на "Шпигел": Борисов и Ердоган са провели телефонен разговор?

Твърди се, че са обсъдили двустранните отношения

16.09.2020 | 19:10 Редактор: Ралица Братанова

Телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган. За това съобщиха турски медии, но няма официално потвърждение на информацията. 

Твърди се, че са обсъдили двустранните отношения, а разговорът идва на фона на скандала след публикацията на "Шпигел" за експулсирането на турския гражданин Абдуллах Бююк. 

След опита за преврат в Турция през 2016 година Анкара започва активно преследване на привърженици на Фетулах Гюлен - обвинен за организатр на пуча. 

В полезрението на турските властите попада и бизнесменът Абдуллах Бююк, който по това време се намира в България. В свое разследване българският журналист Димитър Генов стига до документи от турското посолство у нас. 

В тях е посочено, че премиерът Бойко Борисов и ръководителят на тайните служби са се срещнали с турския посланик в София. А обект на разговор е бил Абдуллах Бююк.

Според документите съдбата на Бююк, който в Турция е третиран като терорист, е била решена малко след срещите в турското посолство в София. 

Преди експулсирането му обаче Анкара настоява той да бъде екстрадиран - това е отхвърлено с две съдебни решения.

Според журналиста Димитър Ганев действията на българските власти са с цел скрепяване на отношенията с Турция.

От президентството отговориха за Bulgaria ON AIR, че са предоставили информация по темата още през 2016 година. 

В нея се казва, че на 27 юли 2016 г. вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала убежище на Абдуллах Бююк, тъй като не са налице законови основания за предоставяне на закрила от този тип. За отказа са били уведомени компетентните държавни органи.

Вижте още в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК