Българите масово недоволни от заплащането си, само IT секторът бил изключение

3/4 от служителите у нас сменят работното си място заради ниския размер на възнагражденията

17.08.2020 | 19:29 Редактор: Георги Камарашев

3/4 от служителите у нас сменят работното си място заради ниския размер на възнагражденията. Това показва проучване на трудовия пазар, направено от Българската търговско-промишлена палата и БАН. 

Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд, но често трудно си намират добре платена работа и хора с висше образование, като Траян Ангелов - началник на бригада.

"В една местна охранителна фирма работех, напуснах защото не ме устройваше заплащането. По-малко смени, недостатъчно заплащане, плащане се на надник", обясни той.

Траян е получавал около 600 лева, напуснал е и сега отговаря за работническа бригада в металургичен завод близо до Бургас. Приел е работата заради доброто заплащане, въпреки че не е по специалността му.

"Първото ми образование е БСУ - "Право" и след това записах в Санктпетербургския университет - "Психология" - който завърших тази година. Смятам обаче да се занимавам с тази работа, която в момента работя защото ме устройва и наистина е добра работа", разказа още той.

Често сменят работата си и заетите в преработващата промишленост, хотелиерството и ресторантьорство и в строителството. Работодателите обаче изтъкват и друга причина хората да напускат работа - липсата на коректност от страна на работодателите.

Проучване на Българската търговско-промишлена палата показва, че движението на персонала в нормалните пазарни икономики е в рамките на 5-10%, докато в България по предварителни данни става дума за 18%. 

Хората в повечето случаи естествено не са доволни от това, което получават, освен в IT сектора, където заплатите са удовлетворяващи. Според анализаторите освен заплащането друг основен фактор за напускането на работа е стресът.

Ръководителят на проект към БТПП Беата Папазова коментира, че при текучество обикновено работодателите не са склонни да назначат някой нов, работата се разпредяла между останалите служители и стресът е естествена последица от това, което се случва.

Проучването показва още, че младите по-често напускат работа и търсят по-добра реализация и заплащане, а възрастните са по-склонни на компромиси. Другите мотиви за това са лошото отношение на работодателите и здравословни проблеми. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Да знаех едно време да уча за програмист... Сигнализирай за неуместен коментар