Сменят ръководството на МБАЛ-Добрич заради ръста на заразени с Ковид-19

На място с проблемите в болницата се сблъскъха д-р Костадин Ангелов и д-р Ангел Кунчев

11.08.2020 | 18:55 Редактор: Ивет Арабова

Сменят ръководството на болницата в Добрич заради растящия брой на заразени с Ковид-19 и лошата организация на работа в лечебното заведение. Предписанията на районните здравни власти не се изпълняват, са установили при посещението си на място днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Заради растящия брой на заразени медици болницата в Добрич вече затваря отделения. Лекари и здравни работници се оплакват от лошата организация на работа. В Ковид-сектора и Второ вътрешно отделение двама млади гастроентеролози лекуват около 40 пациенти. 

"Основно лекуваме болни, които са с пневмонии, ковид положителни, съмнителни и отрицателни. Болните непрекъснато прииждат от Спешно приемно, с пневмонии, в тежко състояние – няма как да бъде обслужен един такъв болен от един лекар и една сестра, останалите болни остават без надзор", обясни гастроентерологът във Второ вътрешно отделение на МБАЛ-Добрия д-р Ивелина Вълчева.

Здравният министър и държавният здравен инспектор се сблъскаха на място с проблемите в болницата. Първото фрапиращо нарушение е смесването на потоците от болни пациенти. 

"Видях го на петия етаж в болницата, където ми беше обяснено, че в единия край на коридора са нечистата зона, в другия край на коридора е т.нар. образно "мръсна" зона, която се обслужва от един персонал, който обслужва всички пациенти. За мен това е излагане на риск, необясним риск", коментира министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов.

Ако през месец май в Добричка област не е имало нито един случай на Ковид-19, през август те вече са почти 550. "Ако не се вземат съответните ограничителни мерки, тази тенденция ще продължи. А какви са ограничителните мерки - първо, да осигурим на хората адекватна мед. помощ и второ, самите болници да не се превръщат в източник на зараза – нещо, което не мога да твърдя за добричката болница", посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Пресцентър на Министерството на здравеопазването

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК