Адвокати от цялата страна на протест, призовават за оставки

Настояват за провеждане на избори за подмяната на състава на ВАдС

24.07.2020 | 10:49 Редактор: Тодор Петров

Адвокати от цялата страна протестират пред сградата на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) в София. Те искат оставката на председателя на висшия орган - адв. Ралица Негенцова и провеждане на избори за подмяната на състава на Съвета. 

Организатори на протеста са Инициативен комитет "За промяна" от Адвокатски колегии Пловдив, Стара Загора, Хасково, Благоевград и Смолян. Те настояват да бъде изпълнено решението на Общото събрание на адвокатите от страната, проведено на 22.02.2020 г., когато председателят на Висшия адвокатски съвет и целия Висш адвокатски съвет "получиха категоричен вот на недоверие от българските адвокати". 

Недоволните са се събрали по време на заседанието на членовете на Висшия адвокатски орган в Центъра за обучение на адвокати "Кръстьо Цончев" в София.

Адвокатите са категорични, че искат силна, независима, свободна и самоуправляваща се адвокатура.

"Съветът трябва да довърши мандата си, защото корабът ще потъне", коментира адв. Ралица Негенцова пред Bulgaria ON AIR. 

От Висшия адвокатски съвет (ВАдС) посочиха, че 12 хил. юристи подкрепят съвета и не искат да се стига до оставки. 

Пред Bulgaria ON AIR председателката на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) Ралица Негенцова каза: "Съветът трябва да довърши мандата си, защото корабът ще потъне", а от ВАдС твърдят, че 12 хиляди адвокати са зад тях и не искат оставки.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимки: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК