Къде стои президентът Радев след реакцията си към протестите?

Коментар на доц. Антоний Гълъбов

14.07.2020 | 22:00 Редактор: Наталия Тотева

Хиляди българи протестират вече шести ден с искане за оставка на правителството. Според политолога доц. Антоний Гълъбов, има различни сценарии и групи за натиск, а общото между тях е, че използват тревогата на хората.

"Големият въпрос е в каква посока се насочва обществената енергия и този тип протести носят най-висок риск. Хората не се познават помежду си - те са прекалено разнородни. Няма единна организираща сила, която да носи отговорност за това, което се случва", заяви доц. Гълъбов за "Денят ON AIR".

Според него общото между "сценаристите" на протестите е в това, че никой не иска избори, а управляващото мнозинство да продължи да губи обществено доверие.

"Повечето предпочитат да смятат, че г-н Радев е обединителна фигура. Тук също има проблем, тъй като реакцията на президента го постави извън собствената му институция. Той всъщност реагира на това, че към негови служители са повдигнати обвинения от прокуратурата", коментира за Bulgaria ON AIR политологът.

По негово мнение президентът би трябвало да подаде оставка, защото "стои извън институцията си".

"Да отидем на предсрочни президентски избори, той да получи мандат, да кажем за реформа на Конституцията за президентска република и да продължим нататък", добави доц. Гълъбов.

Според политолога всеки следващ вот на недоверие е по-зле подготвен от опозицията.

"БСП заяви, че утре ще внесе аргументацията си на вота на недоверие. Това е пореден вот на недоверие за един период от три години и половина - това е много. Трусовете от последните дни около това кои да са мотивите показват, че този вот не е добре подготвен. Най-вероятно утре ще бъдем свидетели на един опит през уличен натиск да бъде компенсирана лошата подготовка на вота", обясни гостът.

По думите му именно в президентската администрация е бил установен елемент на корупция, по-точно на посредническа мрежа на търговия с влияние.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК