С новия дизайн мярката "60/40" била адекватна на бизнес логиката

Зам.-председателят на АИКБ Румен Радев определи като недостатък по-дългия срок за решение дали дадена фирма е одобрена

03.07.2020 | 21:21 Редактор: Ралица Братанова

Новият дизайн на икономическата мярка "60/40" е съвсем различен, няма нищо общо със старата, която има огромни недъзи. Това заяви зам.-председателят на АИКБ Румен Радев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Доказателство за това е начинът, по който се усвояват средствата там", добави той.

Радев обясни, че новата мярка действа от 1 юли до септември и прогнозира, че първите изплащания ще се извършат през август, което предполага чисто административно изглаждане на дефектите при необходимост.

Като недостатък той определи по-дългия срок, в който ще се взима решение дали фирмата е одобрена за получаване на подкрепа, но причината според него е по-големият брой фирми, които ще могат да кандидатстват.

"Секторите не просто се увеличиха. Изключенията са тези, които не са обхванати. Туризмът започва леко да се фаворизира и дори при съкращения да няма санкция. Това е уловката в новия дизайн. Дори да се провалите само с 1 работно място, тълкуването е, че бихте дължали като неустойка цялата получена сума", обясни още Радев в "Денят ON AIR".

По думите му заявеният 1 милиард няма да стигне за 3 месеца, а най-много за 2.

"Дизайнът стана адекватен на бизнес логиката. Няма как дали ще са 40% или 1% да бъдат платени от приход, който липсва, те трябва да осигурят по някакъв начин", категоричен бе зам.-председателят на АИКБ.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК