"60/40" била мярка в подкрепа на заетостта, а не на бизнеса

Добрин Иванов от АИКБ прогнозира спад на заетостта през септември

01.07.2020 | 21:25 Редактор: Ралица Братанова

Министерският съвет прие нов дизайн на мярката "60/40". В сектора на туризма тя става 80/20. Отпускат се и 290 лв. помощ на заето лице.

"Мярката "60/40" в новия ѝ вид до голяма степен прилича на старата мярка. Всички наши аргументи против нея, а именно, че е неработеща затова, че се изисква заплащане от работодателя, важат и за новия дизайн", коментира изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов в "Денят ON AIR".

По думите му въпреки това Асоциацията е подкрепила мярката, защото по-добре да я има и да е неработеща, отколкото да няма никаква мярка.

Иванов бе категоричен, че "60/40" е мярка в подкрепа на заетостта, а не на бизнеса, тъй като получените пари се харчат за точно определено перо - трудовото възнаграждение за служителите.

"За бизнес, който е въвел намалено работно време, или е подал уведомление за масово уволняване, това е мярка, която не би променила развитието му", допълни още той.

Иванов прогнозира спад на заетостта през септември и да се съкратят работни места, имайки предвид сезонната заетост.

"Най-ранният срок за възстановяване на нивата отпреди кризата е следващата година", категоричен бе изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК