Ковид-19 не позволил да се развихри компроматната война

"Радев отдавна е навлязъл в лична битка с премиера", каза доц. Румяна Коларова

29.06.2020 | 21:33 Редактор: Искра Ангелова

Коронавирусът завинаги ще промени начина, по който светът прави бизнес. Но междувременно у нас се заформи компроматна война между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Преди дни държавният глава заяви, че с компромати избори не се печелят.

"Темата за коронавируса не отстъпва на заден план, а както виждате, всъщност доста настойчиво присъства в новините. Това е проблем, пред който са изправени не само политиците, но и всеки един от нас в ежедневието си. Както бизнеса, така и образователната система. Ние в университета обсъждаме и мислим за 2 семестъра как ще върви дистанционно обучение", каза политологът доц. Румяна Коларова за "Денят ON AIR".

Според нея именно това в някаква степен не позволява да се развихри автентична компроматна война между институциите.

"Икономическите проблеми, не само здравословните, социалните проблеми, които произтичат със справянето на коронавируса, също така ще поставят на втори план темата за компроматите. Те не са доминиращи в дневния ред. Радев отдавна е навлязъл в лична битка с премиера. Неговата лична ангажираност започва да личи, което не е добре. Той е един овладян човек и интелигентен. Предполагам, че ще балансира своето поведение, което в момента изглежда свръхнапрегнато", допълни доц. Коларова пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира, че държавният глава няма нужда да иска оставката на секретаря си Пламен Узунов.

"Той може да го освободи, но декларира, че няма да го направи. Всякакви оставки, свързани със скандали и компромати, са доста деликатно решение. Изследвания показват, че корупционните скандали в никакъв случай не влияят върху симпатизантите и активистите на партията, която е въвлечена в скандала. Това, което се случва в момента, със сигурност ще мобилизира симпатизантите и на БСП, и на "Демократична България", но едва ли ще ерозира подкрепата за ГЕРБ, както и обратното", каза още политологът.

По думите ѝ скандалите със сигурност мобилизират ГЕРБ. 

"Не мисля, че се усещат идващите избори. В момента гърмят патрони, които са били подготвени за изборите. Тези компромати със сигурност са били подготвени за времето на предизборната кампания. Убедена съм, че драмата и сюжетът Божков е задвижил нещата. Расте бройката на новите играчи, но идва въпросът как ще се явят на изборите. Дали ще правят единен фронт срещу ГЕРБ или ще се конкурират помежду си", каза още доц. Румяна Коларова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК