Формулярът за влизане в Гърция предизвика гневни реакции

Пътуващи сигнализираха, че в системата липсва ГКПП Илинден-Ексохи

29.06.2020 | 19:47 Редактор: Наталия Тотева

От 1 юли влизането в Гърция ще се случва само с попълнена специална декларация. Онлайн формулярът трябва да съдържа детайлна информация за отправната точка на пътуващия, продължителността на предишни престои в трети страни, както и адреса, на който ще отседне в Гърция

Екип на Bulgaria ON AIR попълни документа и това ни отне между 5 и 8 минути. След изпращане на данните се чака код, който пристига до 48 ч. след подаване на формуляра. Кодът се показва на граничните власти. 

Новите разпоредби за влизане в Гърция взривиха социалните мрежи с въпроси на хора, които планират да почиват в южната ни съседка. Не липсваха и гневни реакции. Сега опашките за Гърция ще стигат чак до Банкя.

"Основните притеснения на българите не са заради проблеми при попълването, а поради кратките срокове. След попълване до 48 часа те ще получат втори имейл с QR код, който им е нужен за влизане в Гърция. Ако не го получат - съветваме да не се тръгва", обясни съветникът в посолството на България в Атина Йоханнес Крикорян.

Пътуващи обаче сигнализираха, че в онлайн системата липсва пропускателният пункт Илинден-Ексохи.

На границата пътуващите могат да бъдат допълнително проверявани на база компютърен алгоритъм и на случаен принцип, както и и тествани за Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
bobo
преди 3 години
ако нямаш код до 48ч не тръгвай???/парите за резервация от нотела изгарят ???какво правим???ГЪРЦИ гърци таралеж в гащитепечелят хотелите в Бг Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Бавно и тромаво, но така ще се пътува вече! Сигнализирай за неуместен коментар