Влизаме в Кипър само с отрицателен PCR тест, Гърция с нови изисквания

България е прехвърлена в групата на по-рисковите държави

29.06.2020 | 07:02 Редактор: Тодор Петров
Влизаме в Кипър само с отрицателен PCR тест, Гърция с нови изисквания

Пристигащите в Кипър българи вече трябва да представят документ за отрицателен тест за коронавирус, а Гърция има нови изисквания за почиващите в страната. Правителството в Никозия включи страната ни в групата на държавите с по-висок риск за разпространение на инфекцията. 

Решението за прехвърляне на България в групата на по-рисковите държави бе обявено от Министерството на здравеопазването като предпазна мярка срещу разпространението на вируса на острова. 

Мярката е в отговор на нарасналия риск в страната след установяването на заразени пътници в полетите от България до Кипър. Досега са потвърдени 3 такива случая. Всички пристигащи трябва да направят PCR тест за коронавирус в страната си до 72 часа преди полета, а не да се изследват след кацането си в Кипър. Възможно е и тестване на случаен принцип от кипърските власти.

От 1 юли влизането в Гърция ще става само при попълнена специална декларация. Всички чуждестранни граждани ще трябва да попълнят онлайн формуляр поне 48 часа преди пътуването си. Той съдържа детайлна информация за отправната точка на пътуващия, продължителността на предишни престои в други страни, както и адреса, на който ще отседне в Гърция. Попълването отнема между 5 и 8 минути. След изпращане на данните се генерира код, който се показва на граничните власти. По тяхна преценка в зависимост от данните, пътуващите могат да бъдат и допълнително проверявани.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК