"Топлофикация София" връща около 40 млн. лв. на своите абонати

Парите ще бъдат приспаднати от изравнителните сметки

24.06.2020 | 17:36 Редактор: Ралица Братанова

Около 40 милиона лева ще върне "Топлофикация София” на своите абонати през изравнителните сметки. Това обяви заместник-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов, който отчете финансовото състояние на общинските дружества.

Барбалов уточни, че това е заради намалената цена на газа и законодателните промени.

"Говорим за приспадане на суми от изравнителните сметки", уточни той, цитиран от БГНЕС.

На 3 март бе обявено, че с руската страна е договорена значително по-ниска цена на синьото гориво, считано от август миналата година. Връщат се 201 млн. лв. с решение на правителството. Парите са спестени от предоговаряне от цената на газа, който България получава от "Газпром".

Зам.-кметът обяви още, че предстои Столичният общински съвет да приеме финансовите отчети на общинските дружества за 2019 г. и подчерта, че те са се представили добре като цяло.

"Запазва се традиционно добрият финансов резултат на пазарите. "Софийски имоти“ са извършили много голяма инвестиция през 2019 г. с изграждането на аквапарка в парк "Възраждане“. Транспортните дружества се представят добре. Центърът за градска мобилност е на малка печалба, но все пак на печалба. Останалите транспортни дружества също стоят стабилно. Многопрофилните лечебни заведения са с много добри финансови резултати", обобщи Барбалов.

Зам.-кметът обяви, че скоро ще заработи и мобилно приложение, с което гражданите ще могат да пазаруват онлайн от търговците на "Женския пазар".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК