България е на опашката в ЕС по иновации, само Румъния е след нас

Лидер е Швеция, следвана от Финландия, Дания и Холандия

23.06.2020 | 21:00 Редактор: Ралица Братанова
България е на опашката в ЕС по иновации, само Румъния е след нас

България е на опашката в Европейския съюз (ЕС) по иновации, показва Европейският индекс за иновациите за 2020 г. Страната ни остава скромен иноватор, като в същата група е само Румъния с малко по-нисък резултат от нас.

Най-добри резултати България постига при човешките ресурси и заетостта, както и при интелектуалните активи, сочат данните. Ниски оценки получаваме по отношение на разходите  за научноизследователска и развойна дейност, ученето през целия живот, среда, която поощрява иновациите, финанси и подкрепа, свързаност между предприятията и продажби.

ЕК отбелязва, че като цяло представянето на страната ни се подобрява значително спрямо 2012 г. и е с по-бързи темпове в сравнение с ЕС.

Скандинавските страни са най-големите иноватори, пише Investor.bg. Лидер е Швеция, следвана от Финландия, Дания и Холандия. Тази година Люксембург, който беше в групата на силните иноватори, се присъединява към лидерите, докато Португалия пада в групата на силните иноватори.

Напускането на ЕС от Великобритания не оказва особено влияние върху средните показатели в областта на иновациите, допълват от ЕК.

В избрани области на иновациите лидерите на ЕС са: Швеция - човешки ресурси; Люксембург - атрактивни изследователски системи; интелектуални активи; Дания - благоприятна за иновациите среда; финанси и подкрепа; Германия - инвестиции; Португалия - иновации в малки и средни предприятия; Австрия - връзки и сътрудничество; Ирландия – въздействие върху заетостта и въздействие върху продажбите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК