Янков: Водят БСП към пропаст, може да загуби регистрацията си

"Трябва нов път, Нинова не може да осигури промяна", заяви социалистът

18.06.2020 | 21:39 Редактор: Тодор Петров

"Имаме срок до 13 юли да приемем годишния финансов отчет. БСП е пред заплаха да загуби регистрацията си, а предстоят избори. Ние сме отговорни и няма да допуснем такава заплаха, изборите чукат на вратата. БСП се води към пропаст и трябва нов път", заяви депутатът от левицата Красимир Янков в предаването "Денят ON AIR" .

Той призна, че финансовото състояние на БСП е тревожно и ще има комисия, която ще установи наличния ресурс. Според годишния финансов отчет за 2019 г., текущите задължения на партията са 2,3 млн. лв. и има 3 млн. лв. надвзета субсидия. Очаква се тези задължения да са още повече, алармира депутатът от БСП.

"Промяната в БСП е възможна. Сегашният председател не може да осигури такава промяна. БСП се раздира от противоречия, неразбиране за процесите, които трябва да вървят. Отговорността най-вече е в този, който води дневния ред", каза Янков пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че Корнелия Нинова е премахнала възможността Конгресът да избира председател при условие, че се прецени, че не може да се проведе пряк избор за такъв. Предлага се картонена урна да се разнася наляво-надясно, отбеляза Янков.

"Ще направим всичко възможно вотът да бъде отчетен така, както гласуват членовете на партията. Не се предложи политически документ, идейна дискусия. Направихме опит да коригираме това. Констатирахме къде е партията и по кой път трябва да върви. Само аз съм инициирал да има такава платформа. Ще има мое предложение какво конкретно трябва да се направи в БСП. Моите претенции не са към личността Корнелия Нинова. Необходимостта от промяна е свързана от необходимостта от различна политика", обясни депутатът.

Според Янков експертите в партията не се използват, а се дават готови решения, които да бъдат потвърдени от колективния орган. 

"Няма дискусия, замразена е, хаос по отношение на посланията. Организационен разпад, свиване на членовете. Леви предложения за конкретни политики се предлагат от едно дясно правителство. Ние, като партия, не можем да намерим широка подкрепа", настоя народният представител.

Най-голямата претенция на Янков към ръководството на БСП е разделителната линия в партията и да се приема като враждебно всяко различно мнение.

"БСП може да управлява и предстои да го докажем. Само Нинова е чула, че Станишев предлага да има кръгла маса с ГЕРБ. Установявам, че явно сме били на различни заседания. ГЕРБ са наш опонент. Имаме задача да предложим алтернативи леки политики", поясни Янков.

Той не вижда заплаха за БСП в лицето на новите политически проекти. Мая Манолова не я броя за лява, изтъкна гостът на Ганиела Ангелова. Политическата ѝ кариера мина в БСП, но хората, с които работи, нямат нищо общо с левите ценности. Вижда път към десния избирател, коментира социалистът.

До края на юни БСП ще внесе вот на недоверие срещу правителството на тема "корупция". А Янков смята, че социалистите ще покажат възможностите си чрез този вот.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
мхммм, а Гергов може да осигури промята... Сигнализирай за неуместен коментар