Елин Пелин изненада зрелостниците на матурата за втора поредна година

18 ученици ще се явят на ДЗИ през август, тъй като са под карантина

01.06.2020 | 13:55 Редактор: Ивет Арабова

Близо 50 000 зрелостници в цялата страна се явиха на матурата по български език и литература. Учениците писаха върху разказа "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин.  Mиналата година зрелостниците отново писаха върху творба на Елин Пелин - "Косачи". 18 дванайсетокласници няма да могат да се явят на матурата сега, тъй като са под карантина. 

С документ за самоличност, служебна бележка и предпазна маска бяха допускани зрелостниците в сградите на училищата, където положиха матура. В столичното 51-во училище на изпит се явиха 137 ученици, като на влизане в сградата температурата на всеки един от тях беше измерена. 

Отговорите на матурата вече са публикувани на сайта на Министерство на образованието и науката.

"Измерването на температурата на един ученик е около 2-3 секунди. Ще влизат от два входа. След като влизат в стаите могат да свалят маските и да работят без тях, носят си собствен химикал, в прозрачен плик поставят техните вещи", коментира директорът на 51-во училище Асен Александров за Bulgaria ON AIR.

По една или друга причина част от учениците споделят, че дистанционното обучение им е помогнало да се подготвят по-добре за матурата.

 "Това се отрази доста добре, понеже ние сме в такава възраст в която се излиза повече, обаче се застояхме вкъщи и следователно ученето беше по-важно, по-приоритет", сподели Галина Таскова.

"Бях се подготвил - не беше много трудно", разказа дванадесетокласник.

Резултатите от матурите се очаква да бъдат обявени до 15 юни. Заявление за втория задължителен изпит по предмет по избор, който ще се проведе на 3 юни, са подали малко над 37 000 зрелостници. И тази година най-много ученици са пожелали английски език за втора матура.

11 548 дванайсетокласници са предпочели възможността вместо на втора матура, да се явят на държавен изпит за получаване на степен за професионална квалификация.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК